W wielu polskich, ale także zagranicznych kuchniach do czynienia ma się z produktami spożywczymi, które w swoim składzie zawierają wiele dodatków chemicznych. Niestety, część z nich nie powinna być spożywana w większych ilościach, gdyż niosą one za sobą szereg skutków ubocznych. Szkodliwe dodatki do żywności to m. in. część barwników, a w szczególności aluminium oznaczane symbolem E173, indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze (E132) czy także – żółcień chinolinowa (E104), która może wywoływać alergie skórne.

 

W składach artykułów spożywczych należy wystrzegać się także oznaczeń takich jak: E211, E212, E213, gdyż są to konserwanty podrażniające śluzówkę żołądka i jelit, co prowadzi następnie do powstawania reakcji alergicznych. Kobiety w ciąży powinny wystrzegać się produktów zawierających emulgator E400, określany jako kwas alginowy, gdyż przyczynia się on do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów. Do substancji szkodliwych zalicza się także część wzmacniaczy smaku, np. glutaminian potasu (E622) i inozydian sodu (E631). Wymienione substancje to tylko część z szkodliwych dodatków żywnościowych, które mogą występować w produkcie. Warto jest zwracać szczególną uwagę na składy artykułów spożywczych.