Zupka chińska jest często jedynym wyjściem, kiedy jesteśmy w pośpiechu, a chcemy zjeść coś ciepłego. Często raczą się nią studenci, lub osoby, które pracują w korporacjach. Lubimy je za cenę i smak, ale czy zastanawiamy się czasem co znajduje się w ich składzie? Przekonajmy się!

Zdrowie – co jest w zupce chińskiej?

Skład zupek chińskich niestety pozostawia wiele do życzenia. Najgorszy jest tutaj makaron, który ma w sobie głownie białą mąkę, sól, cukier i tłuszcze trans. Żaden z tych składników nie jest dla nas dobry, a w dużej ilości może być dla nas szkodliwe. Wcale nie lepsze są przyprawy, w których znajdują się szkodliwe tłuszcze i glutaminian sodu. Wszystkie te składniki są dla nas szkodliwe i jedzenie ich w dużej ilości może sprawiać, że będziemy czuć się źle. Co więcej, zupka chińska trawi się w naszych żołądkach bardzo długo, przez co nasz organizm ma dużo czasu na to, żeby wchłonąć całą tą truciznę. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to nie znajdziemy ich tam prawie wcale. Dlatego zjedzenie takiej zupki błyskawicznej nie zrobi dla nas dosłownie nic dobrego, a mogą nam tylko zaszkodzić.